Selecteer een pagina
Redactie: Erik-Jan Berendsdinsdag 18 februari 2020 14:34

 

(door Erik-Jan Berends )

ZWOLLE – “Ja, met een vraagteken”, benadrukt regisseur Stan Fritschy over de titel van het theaterstuk ‘Dit nooit meer?’ dat op 3 april in première gaat. “Jongeren gaan in de voorstelling op zoek naar wat er van 75 jaar vrede terecht is gekomen.”

“Immers, in de afgelopen 75 jaar zijn er in de wereld meer doden gevallen dan in de Tweede Wereldoorlog”, vervolgt de regisseur. “Na de oorlog was ‘Nie wieder’ het adagium, maar er is nog steeds geen vrede in de wereld.” Hij realiseert zich dat jongeren met heel andere dingen bezig zijn. “Wat hebben wij daar in 2020 nog mee te doen, doe ik er wat mee of niet”, zullen zij zich afvragen. Wij willen het stuk zo dicht mogelijk bij de realiteit houden. Jongeren zijn nu bezig met hun schoolcarrière en hun toekomst. Dat was toen niet anders. Alleen de context was toen anders omdat ze in spanning en de dreiging van oorlog leefden.”

Ontmoetingen

Hoewel volwassenen ook welkom zijn, is de voorstelling echt bedoeld voor en door jongeren tussen de zestien en twintig jaar. Fritschy: “In groepen gaan ze langs deze drie locaties. De spelers zijn negen jongeren van Deltion, Windesheim en de Pabo. Sommige studeren echt drama, anderen vinden het gewoon heel leuk om te spelen. Tijdens hun ontmoetingen komen ze in concrete Zwolse situaties uit de Tweede Wereldoorlog. Onderweg brengen ze het verleden en heden bij elkaar. Zo kan je een meisje van achttien van nu en uit de Tweede Wereldoorlog niet meer met elkaar laten praten. In theater kan dat wel.

Zo is het aan ons om de theatrale mogelijkheid uit te buiten om de afstand van 75 jaar te overbruggen. De nadruk in het stuk is dat 75 jaar vrijheid meer is dan een dag uitbundig feest vieren. Hoe je dat dan wel zou moeten doen, daarop hebben wij geen antwoord.”

Sassenpoort

De voorstelling is een idee van Fritschy en zijn mede-regisseur Wietse Klok. In hun plannen kwam de Sassenpoort voorbij. “Dat is niet alleen een bijzondere plek, maar ze kent ook een stichting die meer wil bieden in de stad: een plaats waar cultuur bloeit.” De voorstelling ‘Dit nooit meer?’ is locatietheater die bij de Sassenpoort begint en eindigt. Onderweg worden het Karel V-huis – waar in de oorlog een illegale drukkerij van Trouw was gevestigd – en de synagoge bezocht.

Als coördinator van Zwolse stadswandelingen weet Corry Gillissen, tevens bestuurslid van de Stichting Exploitatie Sassenpoort, dat veel jongeren oprecht zijn geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. “Bij de speciale wandelingen over deze periode vloeien zelfs regelmatig tranen, ook bij de gidsen trouwens.”